Usein kysytyt kysymykset 

Mikä on tilauslomakkeessa mainittu ”kataloginumero”? 

Kataloginumero on vapaavalintainen ja -ehtoinen yleensä 3 kirjainta ja 3 numeroa sisältävä yhdistelmä esim ”ABC 123”. Se voi olla myös jotain muuta, kuten ”X-YOUTH001”. 
Kyseinen koodi on otettu käyttöön helpottamaan levy-yhtiön ja jakelijan välistä kommunikointia, ja yleensä levy-yhtiöt järjestävät kataloginsa kronologiseen järjestykseen ensimmäisen julkaisun ollessa ”X-YOUTH001”, seuraavan ”X-YOUTH002” jne. 
Kataloginumero painetaan yleensä levyn ”spineen” (CD-kokoelmasi hyllystä ulospäin näkyvä levyn pääty) ja/tai levyn takakanteen. Yli 500 kpl:n tehdastekoisissa erissä painamme kataloginumeron myös levyn lukupinnan sisäosioon. 
Kuten sanottu, kataloginumeroille ei ole sääntöä, pakkoa, eikä niitä haeta mistään, mutta niitä voi käyttää ja sellaisen keksiä, vaikkei julkaisisi kuin yhden levyn. 

Mikä on CD-levyn (tehdastekoinen) ja CD-r levyn ero? 

Painatuksen kehittyessä voisi sanoa, että silmällä katsottuna ei juuri mikään. Tehdastekoisessa levyssä lukupinnan ollessa täysin hopeinen, CD-r levy vielä valoa vasten katsottaessa kuultaa hieman sinertävämpänä, mutta levyn painokuvasta on melkein mahdotonta erottaa formaateissa eroa. Kummassakin tapauksessa levyn pintaan saa täysväripainatuksen koko levyn alueelle. 
Tehdastekoinen CD = Lasimasterista puristettu täydellinen kopio masterlevystä, periaatteessa ikuinen (jollei naarmutu tai muuten vaurioidu) replikaatti. Kaikki kaupassa myytävät CD-levyt ovat tällaisia. Hyvät puolet: laatu ja kestävyys, huonot puolet: korkeat aloituskustannukset, eli pienet painokset tulevat kalliimmaksi. Näissä levyissä levyn kuva painetaan offset / silkkipainometelmällä. 
CD-r = Poltettu levy, johon ”data” poltetaan / kopioidaan tietokoneella masterlevystä. Teoriassa CD-r levyn sisältö voi tuhoutua hyvin pitkän ajan kuluessa, mutta ainakaan allekirjoittaneella tästä ei ole kokemusta vaikka levyjä löytyy yli kymmenenkin vuoden takaa. HUOM! CD-r-levyjen kanssa on tosin ollut eri soittimissa toisto-ongelmia; 90-luvulla valmistetut soittimet eivät lue niitä lainkaan ja vaikka CD-r soi kotiteatterissasi moitteetta, se ei välttämättä soi esim. autosi cd-soittimessa. Tämä on CD-r-levyille tyypillinen tuoteominaisuus, ja suosittelemmekin niiden tilaamista vain jos kyseessä ei ole kaupallinen julkaisu – jolloin säästytte asiakkaittenne reklamaatioilta – ja/tai olette varmoja että levyä käytetään vain niitä toistavissa laitteissa. Levyn kuva painetaan tulostimella. 

Mitä tarkoittaa bleed, ja miksi sitä vaaditaan? 

Kuvat painetaan ensin kuvia suuremmille arkeille, ja tämän jälkeen ne leikataan arkeista irti. 
Leikkurit eivät koskaan leikkaa täysin millilleen oikeasta kohdasta, ja siksi kaikkeen painoon menevään aineistoon tulee jättää leikkausvara, eli bleed. 
Meille tulevaan aineistoon tulee jättää 3mm leikkausvara. 
Havainnollistava esimerkki oikeaoppisista bleedeistä löytyy tästä
Tehtaallamme on lisäksi nk. "1mm toleranssi" kaikkiin tulostustöihinsä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että leikkauksen siirtyminen millimetrin suuntaan tai toiseen tuotantovaiheessa ei oikeuta asiakasta reklamaatioon. Tämänpä takia kannattaa nuo bleedit muistaa kansitaiteeseen laittaa. Tarkistamme toki myös kaikki saamamme kansimateriaalit henkilökohtaisesti jotta vältyttäisiin ikäviltä yllätyksiltä. Hyvin harvoin niitä on loppujen lopuksi ollut.

Mitä tarkoittaa väriprofiili? 

Väriprofiili pähkinänkuoressa tarkoittaa tätä: 
Kun teet kannet tietyllä väriprofiililla, ja me avaamme ne tiedostot täällä päässä samalla väriprofiililla, niin valmiin painotuotteen värisävyt ovat suurimmalla todennäköisyydellä samanlaiset, kuin taiteita tehdessä monitorin ruudulla. 
Väriprofiilin asennus: 
- Lataa väriprofiili tietokoneellesi. Meidän käyttämämme profiilit ovat: 
100-499kpl tilauksissa CMYK Coated FOGRA27 (ISO 12647-2:2004) LATAA TÄSTÄ 
500kpl ja yli tilauksissa CMYK ISO Coated v2 300% (ECI) LATAA TÄSTÄ 

- Napsauta Windowsissa profiilia hiiren kakkospainikkeella ja valitse Asenna profiili. Vaihtoehtoisesti kopioi profiilit WINDOWS\system32\spool\drivers\color -kansioon. 

-OS -käyttöjärjestelmässä kopioi profiilit kansioon /Library/ColorSync/Profiles tai kansioon /Users/[käyttäjänimi]/Library/ColorSync/Profiles. 


Esimerkkinä photoshopilla tehdyt kansitaiteet: 
Voit halutessasi tehdä kannet valmiiksi asti rgb-tilassa, ja sen jälkeen konvertoida valmiin kuvatiedoston oikeaan väriprofiiliin. 
- Avaa valmis kuva photoshopiin 
- Valitse ylävalikosta Image -> Mode -> Convert to profile... -> ja valitse Destination Space profiililistalta oikea profiili. 
- Tallenna tiedosto. Tarkista tallentaessa, että ICC Profile- kohta on ruksattuna. 

 

Mitä käytännössä tarkoittaa 4- tai 8- sivuinen booklet, eli vihkonen? 

4- sivuinen booklet on yksi paperiarkki, joka on taitettu keskeltä. 
8- sivuinen booklet on kaksi paperiarkkia taitettuna keskeltä, ja nidottuna toisiinsa. 
Havainnollistava esimerkkikuva bookletista löytyy tästä. 

Kuinka bookletin sivut tulee olla aseteltu kuvatiedostoihin? 

4- sivuinen booklet: 
- Kuvatiedosto1 = sivut 4 ja 1 
- Kuvatiedosto2 = sivut 2 ja 3 

8- sivuinen booklet: 
- Kuvatiedosto1 = sivut 8 ja 1 
- Kuvatiedosto2 = sivut 2 ja 7 
- Kuvatiedosto3 = sivut 6 ja 3 
- Kuvatiedosto4 = sivut 4 ja 5 

12- sivuinen booklet: 
- Kuvatiedosto1 = sivut 12 ja 1 
- Kuvatiedosto2 = sivut 2 ja 11 
- Kuvatiedosto3 = sivut 10 ja 3 
- Kuvatiedosto4 = sivut 4 ja 9 
- Kuvatiedosto5 = sivut 8 ja 5 
- Kuvatiedosto6 = sivut 6 ja 7